Kişisel Blog, bir yazar/editör tarafın’dan kendi ilgi alanı ve hayatı üzerinden içerikler ürettiği, görseller paylaştığı aslında bir dijital günlükdür. Kişisel Blog Türkiye’de 2000li yıllar’dan sonra başlamış, 2005-2010 yılların’da popüleritesini zirveye taşımıştır.
2010lu yıllar’dan sonra, sosyal ağların facebook,instagram,twitter vb. uygulamaların yaygınlaşmasıyla birlikte bloggerlik yerini vlog içerik üretenlere bırakmaya başlamıştır. Fakat günümüz’de hala kişisel blog Türkçe ve diğer diller’de bir çok site bulunuyor. Evet hala buradayız! 🙂 Bu bloglar sayesin’de, daha samimi içereklere ve deneyimlere ziyaretçiler kolaylıkla ulaşabiliyor.
İçindekiler
Kişisel Blog Nasıl Açılır?
İnternet dünyasın’da her geçen dün içerik oluşturup paylaşmak daha basit hale geliyor. Bu sebep’den çok kısa bir süre içerisin’de kendi kişisel blog adresinizi oluşturabilirsiniz. İlgilendiğiniz bu blog ile sizin ile aynı kategori’de başka site veya farklı sitelerin tanıtım yazılarını oluşturup kişisel blogunuz da paylaşabilir, google adsene ile iş birliği yapıp reklam gösteriminiz’den kazanc sağlayabilirsiniz.
Kişisel Blog Açmak;
- Blog Planlaması: Öncelikle blogunuz için, içerik konularınızı belirleyin. Blogunuz’da yaşantılarınızı mı paylaşacaksınız yoksa ilgi alanlarınızı mı? Ben mesela, ilgili olduğum alanlar ile araştırma yapıyor bu araştırmalarımı siz değerli okuyucularım ile paylaşıyorum. Paylaşmak güzeldir 🙂
- Blog Adı: Kendinize bir marka oluşturuyorsunuz bu markanın ismi ne olsun ? Akıl’da kalıcı kolay isimler ilerleyen süreçte kişisel blog’nuz için pozitif değer sağlayacaktır.
- Alt Yapı: Bunları yaptınız pekiii, alt yapı ne olmalı? Bu konu ile alakalı bir çok ücretsiz seçeneğiniz var. Bunlar’dan en popüler olan 2 tanesini paylaşıyorum, ilki ucretsiz.blogspot.com (blogger.com) Google’a ait bu servisi kullanabilirsiniz. ikincisi.wordpress.com (wordpress.com) tavsiye verecek olursam wordpress daha pratik cünki yardımcı bir çok eklentiyi kolaylıkla kurabiliyor, kodlar ile uğraşmadan işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. KendiSitem.com,net,org gibi bitsin istiyorsanız, herhangi bir Hosting firmasın’dan cuzzi bir ücret ödeyerek domain satın almanız gerekiyor.
- Logo Tasarım: Kişisel Blog adresimizi az çok oluşturmaya başladığımızı düşünüyorum. Sıra geldi bu markamız için bir Logo tasarımına kendinizi yansıtan veya ilgi alanlarınızı güzel şık bir logo sayfanızın daha güzel görünmesine yol açacaktır.
- Tema Seçimi: Sitenize gelecek ziyaretçilerin, keyifli zaman geçirmeleri için eğer imkan varsa ücretli bir tema almak sizi bir adım öne çıkaracaktır cünkü ücretsiz temalar’da istediğiniz her uygulamayı hayata geçiremediğiniz oluyor.
- İlk Merhaba Dünya: Eğer ki herşey tamamsa buraya kadar, geriye kalan tek şey artık içerik üretip paylaşmak kalıyor.
Instagram Kişisel Blog Nasıl Açılır?
Kişisel blog için tercih edeceğiniz bir diğer platform da Instagram. Sosyal medya mecraları arasında kullanıcı sayısı ve etkileşim açısından en önemlileri arasında yer alan Instagram’ı kişisel blog haline kolayca çevirebilirsiniz.
Öncelikle Instagram da kişisel blog nasıl yapılır konusunda burada da önceliğinizin bilgi sahibi olduğunuz içerikler ile bilgilendirme yapmak, fikir alışverişinde bulunmak veya hobileriniz ile paylaşımlar yapmak olduğunu unutmamalısınız. Yapısı gereği Instagram metinden çok görselin ön planda olduğu bir platformdur ancak metinleri ve görselleri doğru şekilde harmanlama yaparak başarılı bir kişisel blog yürütebilirsiniz.
Instagram bio bilginizde “instagram kişisel blog” yazması için öncelikle şu adımları takip etmelisiniz:
- Profilinizde yer alan üç nokta simgesini seçin.
- Buradan Ayarlar ve Gizlilik sekmesine girin.
- Daha sonra ise aşağıya kaydırın ve Profesyoneller İçin Hesap Türü ve Araçları kısmını seçin.
- Buradan Kişisel Blog kısmını işaretleyin.
- Sonrasında ise hangi kategoride yer almak istediğiniz karşınıza çıkacaktır. Buradan da hesabınızın türüne göre İşletme veya İçerik Üreticisi olarak seçebilirsiniz. Eğer herhangi bir markayla bağlantınız yoksa veya kendi işletmeniz yoksa İçerik Üreticisi kısmını seçmeniz yeterlidir.
- Son olarak ise Profesyonel Hesabını Oluştur sekmesini seçin ve Bitti’ye dokunun.
Böylece Instagram kişisel blog yapma adımı tamamlanmış olacaktır.
Elbette kişisel bloğunuzu başarılı şekilde yönetmek ve daha fazla takipçi kazanmak, mevcut etkileşimlerinizi de arttırmanız için şu noktalara da dikkat etmeyi unutmamalısınız:
- Paylaşım yaptığınız görseller sade ve anlaşılır olmalı.
- Takipçilerinizi yormadan konuyu anlatmalısınız.
- Yorumlar geldiğinde olabildiğince yanıt vermelisiniz.
- Bilgileriniz güncel olmalıdır.
- Nedir/ne yapılır tarzı içerikler paylaşıyorsanız detaylı ancak basit şekilde paylaşımlar yapmalısınız.
- Size ulaşmak isteyenler için sayfanızda eposta adresi gibi iletişim adresi bulundurmaya özen göstermelisiniz.
Kişisel Blog Para Kazandırır mı ?
Blog sitesi ile para kazanmanın ilkel yöntemlerin’den ve en çok kullanılan yöntemlerin’den biri Google Adsense işbirliği ile google’in web siteniz’de reklamları yayımlamasıdır. Bu yöntem ile öncelikle Google Adsense politikalarına uygun bir web sitesi oluşturmak ve sitenizi kayıt etmeniz gerekir. Adsense tarafından yapılacak inceleme sonucu siteniz politikalara uygun ise hesabınızı onaylar. Adsense yönetim panelin’den sitenize gelen ziyaretcileri inceleyebilir, kazancınızı görebilirsiniz.
Google Adsense ile Para Kazanmak
- Google Adsense gelirleri, sitenizin içeriği, trafik, reklama tıklama ve yayınlanan reklamın türüne göre değişkenlik gösterir. Bu durumda tıklama başına geliriniz 0,10 krş’da olabilir, 3-4- TL’de!
- Google Adsense Kazancı, blogunuz veya web siteniz’de ki içeriklere, ziyaretci trafikleri, yayımlanan reklamlar ve reklam tıklamaları ile bir çok değere sahip. Örnek verecek olursak, Reklam Tıklama başına 0,20 krş kazanc da sağlayabilirsiniz 5-10TL de.
- Adsense ‘ de kazancınız 200TL ve üzeri gelmesi durumun da Google size ödemeleri banka hesabınız üzerin’den gönderir.
Satış Ortaklığı (Affiliate) ile Para Kazanmak
Satış ortaklığı nedir? Şu şekilde açıklayalım;
Şirketler ürün ve servislerini daha çok insana ulaştırmak ve müşteri kazanmak için izlenimleri yüksek,trafiği fazla bir web sitesi olabilir influacer olabilir youtuber olabilir bu gibi sayfalara satış ortaklığı anlaşması yapar.
Bu satış ortaklığı programına dahil olmanız durumun’da anlaşma yaptığınız kurum size ait bir sponsor URL hazırlar bu URL ile blogunuzun her hangi bir yerin’de paylaşıma açarsınız.
Ziyaretçilerinizin ilgisini çektiği ve ürün veya hizmet satın alımı yapmasıyla beraber siz’de para kazanabilirsiniz.
Sponsorlu İçerikler
Kişisel Blogunuz veya web siteniz zamanla büyüdükce artan ziyaretçi trafiğiniz. Size daha popüler yapmasının yanı sıra, firmaların’da sizi keşfetmesine olanak tanır. Firma kendi ürün ve servisleri ile alakalı, makale yazmanızı ve size bu makale paylaşımlarının karşılığın’da ödeme yapar.
Not: Değerli okuyucularınızın güvenini devam ettirmeniz adına, güvenmediğiniz ürün ve servisler için sponsorluk içerik üretmemenizi tavsiye ederim.
Son olarak bu fırsatların size ulaşmasını beklemenize gerek yok! Siz’de kendi trafiğinizi bu konu ile alakalı. İlgili olduğunuz kişi ve kurumlara ulaşıp bildirerek sizinle çalışmaları hakkın’da bilgi alabilirsiniz, bu onların’da işine gelecektir.